sobota 23. února 2013

Český Digital Learning Day

Historie a první ročník
Česká varianta mezinárodního Digital Learning Day vznikla v loňském roce. Podrobněji si o tom, jak se rodil první ročník, můžete přečíst v článku Kterak plánujeme DLD Pavlíny Hublové. Spojujícím prvkem celé akce bylo jídlo a hlavně využití digitálních technologií. Bylo zapojeno pět základních škol a jedno gymnázium. V určený den probíhala prezentace jednotlivých projektů pomocí videokonference, kde zástupci z řad žáků informovali ostatní o své práci. Cílem bylo inspirovat učitele a žáky k dalšímu využívání digitálních technologií ve výuce. Ukázky byly opravdu různorodé, jak se můžete přesvědčit ve wiky.

Chystá se Druhý český Digital Learning Day
Nese podtitul Den s panem Googlem a proběhne 6.3.2013. Úkolem všech, kteří se chtějí zúčastnit, je ukázat, jak ve výuce používají různé aplikace spojené s Googlem. Můžeme se těšit na Google Earth, použití prezentací a testů, tvorbu webu, SketchUp nebo využití map a blogů. Protože je tématem Google, společná prezentace proběhne formou hangoutu na síti Google plus.
I když oproti minulému roku došlo zatím k menšímu nárůstu počtu zúčastněných učitelů, byli bychom rádi, kdyby se zúčastnili i další. Určitě je mnoho z vás, kteří různé aplikace Google ve výuce používáte rozmanitým způsobem. Přijďte inspirovat ostatní. Těšíme se na vaše nápady.

Jak se zúčastnit?
Způsobů je hned několik:
1. Chtěli byste se zúčastnit se svojí ukázkou přímo videokonference? Spojte se s námi, nejlépe prostřednictvím komunity na Google plus, kde nám zanecháte krátkou zprávu.
2. Nevyhovuje vám termín? Můžete třeba natočit video nebo připravit prezentaci a odkaz s námi sdílet prostřednictvím sítě Google plus.
3. Google aplikace používáte, ale nechcete se přímo účastnit hangoutu nebo natáčet video?
Budeme moc rádi, když nám představíte svoje nápady prostřednictvím dotazníku, jehož výsledky si můžete prohlédnout v článku Druhý český Digital Learning Day - 6.3.2013.
4. Používáte Google aplikace hodně a tak je pro vás dotazník malý? Podělte se o své zkušenosti a nápady v diskuzi na metodickém portálu RVP.CZ, která se vyžitím Google aplikací zabývá.
5. Zatím Google aplikace nepoužíváte? Nechte se inspirovat. Můžete nás sledovat 6.3. od 11 hodin online nebo si později prohlédnout natočené video. Budeme velmi rádi, pokud nám poskytnete zpětnou vazbu formou komentářů.

Další informace a zprávy o průběhu i výsledcích Druhého českého Digital Learning Day můžete hledat  na stránkách RVP.CZ nebo GEGČR.

neděle 17. února 2013

Konference iCON Edu

V sobotu jsem se zúčastnila konference iCON, která probíhala 15. a 16. února v prostorách Národní technické knihovny v Praze. Byla to historicky první česká konference pro příznivce značka Apple.
Pro učitele byla zajímavá hlavně její sekce nazvaná iCON Edu, která se věnovala využívání iPadů ve výuce.
Účast byla zdarma a byl o ni veliký zájem. Dostat se na tuto konferenci nebylo jednoduché, protože vstupenky byly rozdány již dávno před zahájením. Komu se to podařilo, určitě nelitoval. Měli jsme možnost zúčastnit se praktických workshopů, na kterých nám nadšení učitelé předváděli, jak je možné obohatit výuku pomocí iPadu.
O to, jak pracovat s iPadem v různých předmětech se s námi podělil Libor Klubal z Wichterlova gymnázia v Ostravě. Zaujaly mne různé aplikace na fyziku a matematiku. Například Algebra Touch. I když jste se na konferenci nedostali, můžete se o mnoha aplikacích dovědět ze stránek tohoto učitele. 
Velmi inspirativní bylo i vystoupení Petry Boháčkové a Bohuslava Hory, kteří mimo jiné předvedli, že zapálení učitelé dokážou ve výuce úspěšně využít i aplikace, které nejsou primárně pro výuku určeny. Třeba Sock Puppets nebo Foldify. Setkání s rozšířenou realitou, o které jsme si mohli přečíst nedávno na stránkách Spomocníka, zanechá i v žácích určitě velký dojem. Bylo zajímavé vidět a slyšet, jak dávají tito učitelé různým aplikacím výukový smysl.
Již dopoledne mne zaujalo vystoupení Ivy Jelínkové a Lenky Říhové, kde nám ukázaly jak používají iPad pro výuku dětí s různými speciálními potřebami. Vidět na videích, jak mnohostranně iPad dětem pomáhá, bylo úžasné. Těšila jsem se na jejich odpolední workshop, kde jsme se proměnili v žáčky a vyzkoušeli si množství různých aplikací na iPadech zapůjčených jedním ze sponzorů akce. Obě přednášející se práci s iPady věnují již dva roky a poznatky, které shromažďují na svých stránkách iSEN, se jistě budou hodit nejen učitelům ze speciálních škol.
Konference byla velmi inspirativní. Všichni přednášející ukázali, že iPad je možné v rukách zapálených a nadšených učitelů proměnit v úžasný nástroj pro výuku. Jsem ráda, že jsem se mohla zúčastnit a těším se na další podobná setkání.