neděle 27. listopadu 2011

GeoGebra je nejen geometrie

Geogebra je volně šiřitelný matematický program. Lze jej využívat od první třídy až po vysokou školu. Již nejmenší žáky můžete pomocí GeoGebry seznamovat s různými geometrickými prvky. Lze velmi snadno měnit jejich velikost a polohu a tak žáky dovést k vyhledávání charakteristických vlastností těchto prvků.
Ale s Geogebrou mohou snadno pracovat i sami žáci. Pro menší je vhodné jednoduše skrýt všechna okna kromě rýsovacího.
Geogebra nemůže nahradit vlastní rýsování, které žáci také musí zvládnout, ale může velmi pomoci při hledání a pozorování různých vztahů. Například správně sestrojený čtverec zůstává čtvercem i když pohybujeme jeho vrcholem. Nesprávně sestrojený se při pohybu deformuje, ač se oba čtverce jevily na počátku jako stejné. 
Na webu GeoGebry najdete možnost stažení programu,  množství nahraných materiálů nebo můžete navštívit fórum. Pokud připravíte v programu nějaký materiál, můžete jej i na web nahrát a přidat jej tak do nabídky. Velmi přínosná je možnost spustit i online verzi programu. Nemusíte si tedy program instalovat a máte jej vždy po ruce. 
Konstrukce v GeoGebře lze jednoduše vyexportovat jako webovou stránku a umístit na internet. Tak vniklo množství dostupného materiálu. I když většina není česky, u geometrických konstrukcí to vůbec nevadí. 
Množství již vytvořených appletů najdete na mnoha dalších stránkách. Že je to program i pro střední školy se můžete přesvědčit na stránce gymnázia Na Vítězné Pláni, kde najdete opravdu rozsáhlou sbírku appletů. O širokém využití vás může přesvědčit i kanál GeoGebraChannel na YouTube.
Další materiály najdeme na webu I2geo případně na stránkách Geogebrawiki.
Samozřejmě, že lze soubory vytvořené v programu ukládat a následně znovu otevírat. Toho využívám například při zadávání školní nebo domácí práce. Žáci dostanou soubor se zadáním, otevřou jej v online aplikaci, provedou konstrukci a výsledný soubor zase uloží.
U složitějších konstrukcí ve vyšších ročnících jistě oceníme, že lze konstrukci procházet znovu po jednotlivých krocích. Žáci si mohou lépe ujasnit, kde udělali chybu nebo se zaměřit na místo, které úplně nepochopili.
V článku Jaroslava Zavadila zjistíte, že Geogebru nemusí používat jen matematici. Již na výše zmíněných stránkách najdete množství různých příkladů využití třeba pro fyziku. V tomto článku je představeno využití pro puzzle a zeměpis.
Nechci zatracovat podobný software, kterým je ve školách také používaná Cabri geometrie. Pro mě ale jednoznačně vyhrává Geogebra. Hlavně z těchto důvodů:
  • je Open Source - tedy pro školy přináší úsporu peněz a navíc ji mohou mít i žáci na svých počítačích doma, lze v ní zadávat případně i úkoly na domácí přípravu
  • nabízí i online verzi - takže je dostupná kdekoli pouze s využitím prohlížeče
  • velmi jednoduše se nastaví čeština
  • existuje velké množství dostupných materiálů
Další výhody jsou přehledně zpracovány v článku Dynamický matematický software Petra Švarce.

O GeoGebře bylo napsáno již mnoho různých článků. Věnoval se jí Učitelský Spomocník, blog Co jsem vyzkoušela Jitky Rambouskové i portál rvp.cz. V seminární práci Kristýny Stodolové najdete jednoduché návody pro práci s programem. 
S GeoGebrou pracuji často a myslím, že stojí za to ji opět připomenout.

3 komentáře:

  1. Díky za české zdroje, těch moc není :)

    OdpovědětVymazat
  2. Malé upřesnění: open-source neznamená úsporu peněz, free software ano.

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji za upřesnění :-).
    Jen dodám, že GeoGebra je k použití zdarma :-)

    OdpovědětVymazat