pátek 20. srpna 2010

Fotogalerie

Pokud s žáky podnikáte nějaké zajímavé činnosti (a to určitě ano), dříve nebo později je při těchto činnostech začnete fotit. Takže kam potom s fotkami? Možností je samozřejmě hodně. Všechny možnosti můžeme rozdělit na dvě skupiny.
    První skupinu tvoří webové galerie, pro které potřebujete do svého počítače stáhnou aplikaci, pomocí níž fotografie na web nahráváte. Sem patří mnou dříve oblíbené Rajče nebo Picasa. Nutnost umístění aplikace do počítače je trochu omezující, například v případě, že zrovna nejste u svého počítače a přesto chcete fotografie umístit na web.
    Druhá skupina galerií funguje zcela "on-line". Vše, co potřebujete, je webový prohlížeč a samozřejmě vaše fotografie. Do této druhé skupiny patří třeba Galerie.cz. Používám ji nejen jako fotoalbum, ale i pro vystavení obrázků nakreslených dětmi.
Kromě fotografií z různých činností třídy a prací žáků, lze vytvářet s žáky i všelijaké sbírky fotografií na dané téma. Velká část žáků vlastní mobilní telefony vybavené fotoaparáty. Jejich využití ve výuce je snadné.
Jen tak pár nápadů:
přírodopis: vytvoření kolekce fotografií fauny a flory nějakého ekosystému
dějepis: kolekce zobrazující prvky architektury daného slohu
fyzika: sekvence průběhu fyzikálního pokusu
zeměpis: fotodokumentace zajímavého místa
český jazyk: různé zajímavé situace běžného života a jejich dramatizace
matematika: fotografie různých geometrických tvarů

Budu ráda, když další náměty na využití napíšete do komentářů. Neváhejte přidat i odkaz na vytvořenou galerii, která se stane inspirací pro ostatní.


Žádné komentáře:

Okomentovat